Gebeurtenissen

Uit LennisWIKI

Ga naar: navigatie, zoeken

Gebeurtenissen zijn er volop in Lennisheuvel. Sommige keren jaarlijks terug door de inzet van velen, andere zijn eenmalig of inmiddels verre geschiedenis. Sommige vruegdevol, andere droevig. Hieronder staan er alvast enkele. Er volgen er ongetwijfeld meer.

Inhoud

Vakantiecomité

Kindercarnaval
Kindercarnaval

Nevenstaande foto kregen we op het wijkberaad te leen van Joke Janssen. Volgens Helma Rombouts is de foto gemaakt toen Lennisheuvelse kinderen met carnaval voor het eerst meeliepen in de Boxtelse kinderoptocht. Klik op het plaatje dan kunt u de foto in extra groot formaat oproepen Herkent u iemand dan wil de redactie van "Rond Kerk en Orion" dat graag van u horen / dan kunt u dat hier zelf vermelden via 'bewerken'.

Kindervakantiewerk

Ieder jaar, al sinds de oprichting in 1970, organiseert het Kindervakantiewerk (niet te verwarren met het Vakantiecomité) een aantal activiteiten voor schoolkinderen, waarvan de belangrijkste de jaarlijks terugkerende zomeractiviteiten. Tegenwoordig krijgen de kinderen een thema (bv circus) dat ze dan enthousiast uitwerken van pallets, planken, lappen en ander oud materiaal. Blijkens deze foto uit 1985 (?) was er ook toen al een activiteit.

Onderstaande afbeeldingen laten zien hoe het midden jaren '80 verliep tijdens deze Kindervakantieweek (naast de Orion, waar nog geen kiosk stond zoals later).

Wie staan er op deze foto's??? Klik op een foto om deze te vergroten. Mocht u iemand herkennen dan kunt u dat hier zelf aanvullen via 'bewerken'.

Koninginnedag

Kerst

Elk jaar is er met Kerst iets bijzonders te beleven in en rond de Orion. In 2010 was dat de speciale kerstvoorstelling van het Ouderentoneel onder leiding van Ria Willers, uit volle borst ondersteund door leerlingen van basisschool St Theresia. Zie hier een kort filmpje van die voorstelling!

Nieuwkomersavond

Nieuwe pastoor

Nieuwe pastoor
Foto 1. Pater Pancratius en pastoor Tilman
Foto 1. Pater Pancratius en pastoor Tilman
Foto 2. Majorettekorps
Foto 2. Majorettekorps
Foto 3. Pater Pancratius in gesprek met Jan Strik
Foto 3. Pater Pancratius in gesprek met Jan Strik
Foto 4. Organist Maas
Foto 4. Organist Maas
Foto 5. Afscheidsreceptie pastoor Tilman
Foto 5. Afscheidsreceptie pastoor Tilman

De foto's op deze pagina komen uit het archief van de kerk. Ze zijn gemaakt bij gelegenheid van de afscheidsreceptie van pastoor Tilman in december 1975.

Foto 1. Bij zijn afscheid van de Theresiaparochie ontvangt pastoor Tilman uit handen van pater Jan vd Ven de 'reisbrief' voor een 7-daagse bedevaart naar Lourdes.
Foto 2. Het majorettekorps, waar Lennisheuvel zo trots op was, bestaat helaas niet meer.
Foto 3. Wat pater Jan vd Ven (links) aan Jan Strik te vertellen heeft zullen we nooit te weten komen.
Foto 4. A.P.J. Maas was niet alleen hoofdmeester op school maar ook een groot meester op het orgel.
Foto 5. Afscheidsreceptie pastoor Tilman. Rechts op de foto herkennen we Kees vd Pas en Toontje Kruijsen.

Lennisfist

Lennisfist 1983. Dansgroep Snoepie in actie.
Lennisfist 1983. Dansgroep Snoepie in actie.

De foto van dansgroep Snoepie is gemaakt tijdens het Lennisfist in 1983. Het was de derde en laatste keer dat Lennisheuvel van dit evenement heeft mogen genieten. Volgens een van de toenmalige organisatoren is het Lennisfist door de belastingdienst de nek om gedraaid. Het idee voor het Lennisfist is geboren in 1981 toen het jongerencentrum in Lennisheuvel tien jaar bestond. In gemeenschapshuis Orion werden regelmatig culturele activiteiten voor jongeren gehouden zoals disco-avonden, optredens van artiesten en toneel. Het eerste Lennisfist in 1981 was meteen een doorslaand succes. Er kwamen meer dan 600 bezoekers op af. In 1982 trok het Lennisfist weer ruim 600 bezoekers. Niks aan de hand zou je zeggen. En toch ging het evenement in 1983 jammerlijk ten onder. Oorzaak was de belastingsdienst. IJverige ambtenaren hadden via krantenartikelen ontdekt welke artiesten op het Lennisfist hadden opgetreden. Prompt stuurde de dienst een naheffing omdat de festivalorganisatie geen loonbelasting had betaald over de gage die aan beroepsartiesten was betaald. Ook was verzuimd om auteursrechten af te dragen. De organisatoren van het Lennisfist hebben het in die tijd knap benauwd gehad. De zin om iets te organiseren was helemaal over.

Tweede Wereldoorlog

foto van www.thuisinbrabant.nl

Ook het oorlogsgeweld van 1940-1945 ging aan Lennisheuvel niet ongemerkt voorbij. Het meest treffende voorbeeld daarvan is de inslag van een Duitse v2-raket die meerdere woningen verwoestte aan de Mijlstraat op 18 dec 1944. Deze verfrommelde foto toont wat er van over was van een van de getroffen boerderijen. Nadat de rookwolken waren weggetrokken bleken negen mensenlevens te betreuren, waaronder het hele gezin Van der Schoot, bestaande uit Marinus (36), Anneke (31), Johanna (7), Maria (5). Martina (4) en Jan (6 maanden). Daarnaast kwamen om Diny Goossens (22), Cees van Haaren (20) en Francina van der Loo-Kluijtmans (56), waarmee in totaal negen doden vielen.

Op 4 mei 2012 is door Burgemeester van Beers ter plekke een klein monument onthuld (ter hoogte van nummer 27, tegenover de vouwwagenspecialist van Stolwijk). Wethouder van den Langenberg haalde bij die gelegenheid zijn persoonlijke betrokkenheid naar voren: hij was een van de overlevenden destijds als baby (foto's Twan Tiebosch).

Onthulling monument aan de Mijlstraat
Burgemeester van Beers
Burgemeester van Beers
Aandenken net onthuld
Aandenken net onthuld


foto van www.thuisinbrabant.nl

De bevrijding werd ingeluid door de komst van geallieerde soldaten in een zweefvliegtuig in een weiland bij Lennisheuvel. Wie weet waar dit was?

Naar verluidt als dank voor het ongeschonden doorstaan van de oorlog is door het buurtschap Roond de Sint Annakapel gebouwd.

Persoonlijke instellingen