lennisheuvel

Huis
 Lennisheuvel 

Sleutelkamer

prikbord  *  nieuws
Ons dorp Agenda Adressen Links Opinie Leestafel

 

 

 

 

 

 


Achtergrondmuziek:
Ave Verum Corpus
Wolfgang Amadeus Mozart.

vergroot kaart


Henk van de Sloot legt de vensterbanken.


Cees de Langen monteert de grote pinakel.


Cor van Leusden timmert de kapconstructie.

St.Jozefkapel
De geboorte van een kunstwerk

Z ondag 26 september 2010 is de St.Jozefkapel door pastoor Harry van den Tillaart ingewijd. Alle inwoners van Lennisheuvel waren uitgenodigd om deze bijzondere gebeurtenis bij te wonen. Caspar Willers en Paul Simons vertellen in dit artikel wat er allemaal aan de inwijding van de St.Jozefkapel vooraf is gegaan.

Het verhaal begint in november 1981 als Caspar Willers en zijn vrouw Ria in Lennisheuvel komen wonen. Cees Nooren vertelde toen terloops dat er in de buurt van hun huis lang geleden een kapel moet hebben gestaan. Cees had dat gehoord van Jaan Vissers, de vorige bewoonster van het huis. Aanvankelijk is er met het verhaal van Cees Nooren niets gedaan. Maar naarmate Caspar meer belangstelling kreeg voor de historie van Lennisheuvel groeide het idee om de kapel in Lennisheuvel terug te brengen. Bij voorkeur op de plek, of zo dicht mogelijk in de buurt van de plek, waar de kapel vroeger heeft gestaan. Volgens een oude handgetekende kaart is dat nabij het huidige kruispunt Lennisheuvel-Armehoefstraat.

Toen na veel overleg het besluit was gevallen om de kapel daadwerkelijk te gaan bouwen gingen de ontwikkelingen snel. Er werd een stuurgroep opgericht bestaande uit de heren Fred de Jong (voorzitter), Harry Eijkemans (secretaris), Ad vd Breekel (namens Stichting Rond Kerk en Orion), Henk van Oosterhout (namens St.Theresiaparochie), Paul Simons (architect), Cees Nooren en Caspar Willers. Vervolgens werd een afspraak gemaakt met wethouder Ger vd Oetelaar die de stuurgroep alle medewerking toezegde. Ook beloofde hij te helpen met de financiering middels Streekrekening Het Groene Woud. Toen de gemeente ook nog een stuk grond aanwees en bereid was het bestemmingsplan aan te passen voor de bouw van een kapel ging architect Simons aan het werk.

De inwoners van Lennisheuvel werden twee ontwerpen voorgelegd: een kapel in Romaanse stijl en een kapel met een Gotische karakter. Laatstgenoemde kreeg de meeste stemmen, wellicht juist vanwege de smaakvolle combinatie van stijlen. De bouw is Gotisch, de ramen zijn Romaans en de poort is uitgevoerd in Art Deco stijl. Ook de patroonheilige is op democratische wijze door de inwoners gekozen. Men mocht een gemotiveerde voorkeur uitspreken voor een van de volgende kandidaten: St.Antonius, Driekoningen, St.Franciscus, St.Jozef en St.Jacobus. St.Jozef, de partner van Maria en pleegvader van het kindje Jezus, is uiteindelijk gekozen als meest aansprekende patroonheilige voor de kapel in Lennisheuvel.

De St.Jozefkapel is bijna helemaal door vrijwilligers gebouwd. Met respect voor alle andere vrijwilligers mag de naam van uitvoerder Leo van den Heuvel niet onvermeld blijven. Ook Henk van Oosterhout en Henk van de Sloot hebben veel werk verzet. Dank aan alle vrijwilligers die aan de bouw van de St.Jozefkapel hebben meegewerkt. Dank ook aan alle bedrijven en particulieren die een financiŽle of materiŽle bijdrage hebben geleverd aan de bouw van de St.Jozefkapel. Het leeuwenaandeel daarvan komt voor rekening van de Streekrekening Het Groene Woud en de Provincie Noord-Brabant. Maar de bouwers zijn ook kleinere sponsors dankbaar zoals de mevrouw die het beeld van St.Jozef heeft geschonken. Caspar, Paul en alle andere mensen die betrokken zijn bij de bouw van de kapel zijn apetrots op het eindresultaat. Terecht. De St.Jozefkapel is een bouwkundig meesterwerk. Een kunstwerk dat beanwoordt aan de religieus-nostalgische gevoelens van de initiatiefnemers: een plaats voor rust en bezinning; de wedergeboorte van een historisch kleinood in het kerkdorp Lennisheuvel.

Vrijwilligers
Fred de Jong, Paul Simons, Henk v Oosterhout, Cees Nooren, Ad vd Breekel, Harry Eijkemans, Caspar Willers, Leo vd Heuvel, Henk vd Sloot, Sjef Kroonenburg, Alfred Kroonenburg , Bart de Langen, Cees de Langen, Cor v Leusden, Gerard Eijkemans, Kees v Esch, Ad v Esch, Wilbert v Weert, Cees Oomen, Rene Vermulst, Kevin Vermulst, Edwin Baan, Bjorn Gubbels, Jeroen vd Velden, Eugene van Geffen, Thea v Leusden, J vd Loo, Arno Baaijens, Jo Bogers, Theo v Oosteren, Rene v Oirschot, Jan Swinkels, John v Ingen, Nelly de Langen.

Sponsors en begunstigers
Gemeente Boxtel, Stichting Streekrekening Het Groene Woud, Provincie Noord Brabant, Rabobank Nederland, Vion Food Group, fa. Van Stolk, fa Van Dooren letterspecialist, Mathys Bolsius, Van der Wal antieke bouwmaterialen, Metselbedrijf Frank v Heesch, Peter v Oers, Jan vd Loo, fam Eijkemans, fam J vd Langenberg, Van Lierop impregneerbedrijf, Reijnders transportbedrijf, A v Schijndel, H Wagenaars BV, Boomkwekerij J de Jong van Laarhoven, Pieter Strik, Blusco, Manege Brede Heide, BAM betoncentrale, fam Schrooyen, Van Dongen elektronica, Sraatwerk De Punder, BGA, AGJ Nijhuis, fam J Nooren, Ouderentoneelclub Nooit Gedacht, Jan Maas, Frans Wagenaars.

meer
Terug

 

 

 

 

 

 


Henk van Oosterhout sjouwt stenen en cement.


Uitvoerder Leo van den Heuvel houdt een oogje in het zeil.


Caspar Willers wijst de weg naar de bouwlocatie.

St. Jozefkapelklik
De foto's links en rechts kun je vergroten door ze aan te klikken.
Foto midden/rechtsonder/achtergrond:
Toon van Grinsven.
Overige foto's: Caspar Willers.
Pentekening: Peter vd Velden, Haaren.